Konu özeti
-
"Tarımda Çocuk İşçiliğinin Sona Erdirilmesi" müfredatı, Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) işbirliğiyle oluşturuldu.
-
Müfredat 7 modülden oluşmaktadır.
Modül 1
Tarımda Çocuk İşçiliğine Giriş
Bu modül, tarımda çocuk işçiliği konusunun karmaşıklığına genel bir bakış sağlamakta ve bu konuyu ele almanın önemi ve aciliyeti konusunda farkındalık yaratmayı hedeflemektedir. Konunun anlaşılması için temel bilgileri sağlamakta, çocuk işçiliğinin ne olduğunu ve olmadığını, neden ve sonuçlarını ve çocukların tarım alanında karşılaşabilecekleri risk ve tehlikeleri irdelemektedir.
2 saat 30 dakikaModül 2
Tarımda Çocuk İşçiliğinin Sona Erdirilmesine Paydaşların Katılımını Sağlamak
Bu modül, çiftçilik, hayvancılık, ormancılık ve balıkçılıkta çocuk işçiliği sorununu ele alabilecek ilgili bazı aktörleri tanımlayacak bir paydaş analizinin nasıl gerçekleştirileceğini göstermektedir. Tarımda çocuk işçiliğinin genel olarak azaltılmasına katkıda bulunabilecek girişimlerin tasarımı, uygulanması ve izlenmesinde bu paydaşlarla nasıl koordine olunabileceğine ilişkin öneriler de sunmaktadır.
1 saat 30 dakikaModül 3
Tarımda Çocuk İşçiliğinin Sona Erdirilmesinde Veri ve Bilgi Birikimini Kullanmak
Bu modül tarımda çocuk işçiliğiyle ilgili mevcut verilerden nasıl yararlanılacağını, bu verilerin nasıl toplanacağını ve analiz edileceğini, bilgi boşluklarının nasıl belirleneceğini anlatmaktadır. Ayrıca bilgi birikimi oluşturma, veri toplama tekniklerine genel bir bakış, veri işleme araçları ve verilerin politika ve programlara bilgi sağlamada nasıl daha etkili biçimde kullanılabileceğine ilişkin rehberlik sağlamaktadır.
1 saat 30 dakikaModül 4
Çocuk İşçiliğini Politika ve Stratejilere Dahil Etmek
Bu modül, çocuk işçiliğini önlemeyi ve azaltmayı amaçlayan ulusal ve uluslararası mevzuatı açıklamaktadır. Politikaların ülkenizde tarımda çocuk işçiliğini yeterli biçimde ele alıp almadığının değerlendirilmesine ilişkin öneriler sunmaktadır. Çocuk işçiliği değerlendirilmesinin fark yaratabileceği yerlerde ulusal kırsal kalkınma veya tarımsal politikaların geliştirilmesi ve uygulanmasında fırsatlar önermektedir.
2 saatModül 5
Tarım Programlarında Çocuk İşçiliğini Ele Almak
Bu modül, tarım programlarının farklı giriş noktaları aracılığıyla çocuk işçiliğinin önlenmesine ve azaltılmasına nasıl yardımcı olabileceğini göstermektedir. Modül, çocuk işçiliği sorununu tarım programlarına entegre ederken, program döngüsünün her aşamasında rehberlik sağlamaktadır.
1 saat 45 dakikaModül 6
Tarımda Çocuk İşçiliğini İzlemek ve Değerlendirmek
Bu modül, tarım programlarını izleme sistemlerinin çocuk işçiliği göstergelerine güçlü biçimde nasıl dahil edileceğini yararlı stratejiler önererek göstermektedir. Çocuk işçiliğinin tarımsal bir girişimden etkilenmiş olabileceğini ileri süren kanıtlara ilişkin değerlendirme ve raporlama yaparken, dikkate alınması gereken metodolojileri de sunmaktadır.
1 saat 30 dakikaModül 7
Tarımda Çocuk İşçiliğinin Sona Erdirilmesi ve Etkili İletişim
Bu modül, tarım programlarının farklı giriş noktaları aracılığıyla çocuk işçiliğinin önlenmesine ve azaltılmasına nasıl yardımcı olabileceğini göstermektedir. Modül, çocuk işçiliği meselesini tarım programlarına entegre ederken, program döngüsünün her aşamasında rehberlik sağlamaktadır.
2 saatModül 1, tarımda çocuk işçiliğini anlamak için gerekli temel kavramları ortaya koymaktadır; Modül 2, 4 ve 5 ortak kesişen bilgi alanlarına ilişkindir. Modül 3, 6 ve 7 ise özel işlevlere ilişkindir.